“Reizen is het enige dat geld kost en je rijker maakt”. Een mooi gezegde en een waarheid als een koe. Mits je natuurlijk niet met de caravan in 1 rechte lijn naar de Costa Blanca rijdt zoals zoveel landgenoten jaar na jaar doen. Alhoewel, zelfs die ervaringen steek je in je rugzak natuurlijk. In dit artikel geven we je 6 redenen waarom je meer zou moeten reizen en hebben het daarbij vooral over reizen als soloreiziger of backpacker. Dus pak de koffer of de rugzak maar vast in, want na het lezen van deze blogpost heb je geen enkele reden meer om niet meer te gaan reizen (in je uppie)!

Waarom reizen je rijker maakt

Eigenlijk zijn er veel meer redenen te benoemen om meer te gaan reizen. Je leert er namelijk zo ontzettend veel van. Om het artikel toch enigszins overzichtelijk te houden volgen hieronder onze 6 favoriete redenen om meer te gaan reizen.

1. Je wordt socialer

Zeker als je in je eentje reist zal je merken dat je onderweg afhankelijk bent van anderen. Je zal de weg moeten vragen, uit moeten vogelen hoe de treinen of metro’s rijden en voor eten, drinken en een slaapplaats moeten zorgen. Allemaal handelingen die vereisen dat je in contact komt met de locals. En eventueel met overige reizigers natuurlijk. Je zal niet de eerste (en zeker niet de laatste) zijn die op reis vriendschappen voor het leven sluit. Hetzij met de lokale inwoners, hetzij met andere backpackers en/of solo-reizigers.

6 redenen waarom je meer zou moeten reizen | Vluchtvergoed.nl

2. Je leert nieuwe mensen kennen

Deze sluit een beetje aan bij bovenstaande reden, maar we benoemen ‘m hier ook nog even apart. Het is namelijk verbazingwekkend hoe anders we handelen wanneer we op reis zijn, als wanneer we in onze eigen omgeving vertoeven. Waar we in het ‘normale leven’ feitelijk allemaal ons eigen leven leven en meestal geen oog hebben voor anderen om ons heen (denk maar eens aan de situatie op een station of wanneer je in de stad rondloopt), zal je op reis veel makkelijker contact leggen met anderen. Met overige reizigers die je tegenkomt in een restaurant, bar of café, maar ook met de lokale bevolking. Je gaat dus hoe dan ook enorm veel nieuwe mensen leren kennen en zoals gezegd ontstaan op reis nog wel eens de mooiste vriendschappen die een leven lang kunnen duren.

6 redenen waarom je meer zou moeten reizen | Vluchtvergoed.nl

3. Je ontdekt nieuwe culturen en gebruiken

Inherent aan reizen is dat je te maken krijgt met andere culturen en gebruiken. Wie een rondje Nederland maakt zal al merken dat er grote verschillen zitten tussen de verschillende delen van het land, laat staan hoe dat dan in het buitenland is. Wel is het belangrijk om je vooraf al een klein beetje te verdiepen in de cultuur en de gebruiken van het land waar je naar toe reist. Overbodig om te zeggen dat je als vrouw in bepaalde delen van de wereld bijvoorbeeld niet zomaar in je bikini over straat kan. Om problemen te voorkomen zal je je daarom altijd aan moeten passen aan de gebruiken zoals deze gelden in het land waar je verblijft. Vaak is dit een verrijking voor jezelf, maar het kan ook voorkomen dat een cultuur niet helemaal matcht met jouw manier van denken en handelen. Niets mis mee overigens. Dit is gewoon weer een ervaring die je met je meedraagt en bijdraagt aan een verrijkt wereldbeeld.

4. Je leert anders eten en drinken

Natuurlijk kan je tegenwoordig op de meest vreemde plaatsen in de supermarkt een potje pindakaas kopen of een pak hagelslag. Maar wanneer je in Azië uit eten gaat ga je nergens een restaurant tegenkomen waar je een boerenkoolstamppot met worst kunt bestellen. Je gaat dus in aanraking komen met ander voedsel. Producten waarvan je het bestaan niet eens wist. Vaak (maar natuurlijk niet altijd) zal je aangenaam verrast worden door de overheerlijke gerechten die ze overal in de wereld bereiden. Vaak ook nog eens met 100% eerlijke producten die rechtstreeks van het land komen. Wie weet ga je na terugkomst in Nederland wel op zoek naar de producten die je her en der bent tegengekomen zoals wij in het buitenland maar wat graag de pot pindakaas spotten in de supermarkt!

5. Je wereldbeeld verandert

Zeker in een tijd als deze – waarin polarisatie een alsmaar grotere rol begint te spelen – is het goed om de wereld eens met andere ogen te bekijken. Dit kan het beste door te reizen naar alle uithoeken van de wereld en de lokale bevolking in hun ‘natuurlijke habitat’ te ontmoeten. Je zult merken dat niet alles wat je op tv en in het nieuws ziet strookt met de werkelijkheid. De dingen die je in de schoolboeken hebt geleerd blijken ook niet altijd zo te zijn zoals het ons geleerd wordt. Je ontdekt het allemaal helemaal zelf wanneer je op reis gaat en zal dankbaar zijn dat het reizen je wereldbeeld definitief heeft veranderd. Zeg maar gerust verrijkt!

6 redenen waarom je meer zou moeten reizen | Vluchtvergoed.nl

6. Je wordt zelfstandiger

Als je alleen op reis gaat ontkom je er niet aan: je zal voor jezelf moeten zorgen. Geen pap of mam die voor je kookt, geen partner die je vuile kleding wast. Je zal zelf voor ALLES moeten zorgen. Eten, drinken, een slaapplaats, vervoer, je reisdocumenten en ga zo maar door. Je zal ongetwijfeld ook te maken krijgen met onvoorziene zaken en ook die zal je zelf op moeten lossen. Niet overal ter wereld is bijvoorbeeld het openbaar vervoer zo goed geregeld als in Nederland en op sommige plekken van de wereld weten ze nog steeds niet wat internet is. Denk ook aan sanitaire plekken. De eerste keer een grote boodschap doen boven een gat in de grond is een ervaring die een leven lang bij je blijft. En wat denk je van reizen in het land zelf waar je de borden niet kunt lezen en de mensen niet goed verstaat. Allemaal uitdagingen die je zelfstandigheid op de proef stellen of beter gezegd: alleen maar doen vergroten!

6 redenen waarom je meer zou moeten reizen | Vluchtvergoed.nl

Vluchtproblemen tijdens het reizen

Bovenstaande zaken zijn natuurlijk uitdagingen die je zelfstandigheid vergroten, maar je kunt tijdens het reizen ook tegen problemen aanlopen die je zelf niet zo eenvoudig oplost. Vluchtproblemen bijvoorbeeld zoals een vertraging, een annulering of een overboeking.

Volgens de wet heb je in veel gevallen recht op een vergoeding als je gedupeerd wordt tijdens het reizen, maar de praktijk wijst uit dat luchtvaartmaatschappijen niet altijd even happig zijn om je deze vergoeding toe te kennen. Door een wirwar van regeltjes weten ze reizigers op afstand te houden. Het is veelal te ingewikkeld om als particulier effectief een schadeclaim in te dienen. Lees zelf in deze blog maar hoeveel miljoenen euro’s gedupeerde reizigers jaarlijks laten liggen door geen schadeclaim in te dienen.

Gelukkig zijn wij er van Vluchtvergoed.nl. Onze juristen zijn namelijk goed bekend met de tactieken en regeltjes van de luchtvaartmaatschappijen. Zij dienen namens jou de claim in en ontvangen alleen een ‘succes fee’ wanneer je vergoeding ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd. We kennen een hoog succespercentage en in veel gevallen weten we de maximale vergoeding van € 600,- per persoon bij de luchtvaartmaatschappijen los te peuteren.

Wil je meer weten over het indienen van een claim? Kijk dan snel op de ‘hoe werkt het?’- pagina voor meer tekst en uitleg. Heb je (onlangs) te maken gehad met een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht? Dien dan hier direct je claim in! Onze experts gaan graag voor je aan de slag om te verkrijgen waar je volgens de wet recht op hebt.

 

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!