Een verre reis maken is helemaal hip. Vooral jongeren trekken voor, tijdens en/of na hun studie graag naar andere delen van de wereld. Een half jaartje backpacken in Australië bijvoorbeeld. Of een ‘ouderwetse’ roadtrip door de States. Maar voor iedereen die zo’n lange reis gaat maken geldt feitelijk hetzelfde: bereid je reis goed voor zodat je tijdens het reizen niet voor nare verrassingen komt te staan. Het voorbereiden van een reis wordt vaak overgeslagen. Daarom lees je in dit blog vijf tips die je helpen bij het voorbereiden van een vlucht.

Voorbereiden van een reis

We gaan het in dit blog niet hebben over zaken als een jetlag voorkomen. Daar schreven we eerder al een blog over. In dit artikel over het voorbereiden van een reis (en vaak een lange vlucht) hebben we een vijftal praktische tips verzameld die de vlucht en de reis daarna aangenamer maken. Een goede voorbereiding is immers altijd het halve werk.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Tip 1: Reisbescheiden, visums en vaccinaties

Binnen de EU kun je vrij reizen met je ID kaart. Vrijwel alle landen accepteren de identiteitskaart als geldig legitimatiemiddel, al heb je voor sommige landen (bijvoorbeeld Turkije) nog wel een extra visum nodig. Bij alle reizen buiten de EU heb je een paspoort nodig en in veel gevallen ook een visum. Dit visum is doorgaans ter plaatse te verkrijgen na aankomst van je vlucht, maar je maakt het jezelf veel gemakkelijker door dit vooraf al (online) te regelen. Hiermee versnel je het proces bij de douane en voorkom je eventuele problemen bij aankomst op je bestemming.

In veel delen van de wereld komen ziektes voor die we hier in Nederland niet kennen en vice versa. Om je daar tegen te beschermen moet je je laten inenten. Informeer van tevoren goed welke vaccinaties er benodigd zijn. Heb je namelijk de vereiste vaccinaties niet gekregen, dan kom je soms simpelweg het land niet in. Het is daarbij niet altijd mogelijk om je alsnog te laten inenten op de plaats van bestemming. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval. Zorg dus dat je goed weet welke vaccinaties je moet halen voordat je het vliegtuig instapt.

Tip 2: Wat mag je wél en wat mag je niet meenemen?

Dat de regels op luchthavens de laatste jaren zijn aangescherpt zal voor niemand een geheim zijn. Je mag niet zomaar alles meer meenemen in het vliegtuig en de regels zijn voor elk land weer anders.

Informeer daarom van tevoren goed wat je wél mag meenemen in het vliegtuig en wat niet. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen? Zorg dan altijd dat je een medicijnen-paspoort bij je draagt tijdens je reis. Voor sommige medicijnen is zelfs een speciaal formulier van de dokter vereist. Informeer dan ook altijd bij je huisarts over jouw specifieke situatie. Hij of zij kan je helpen beter voorbereid op reis te gaan zodat je geen problemen ondervindt tijdens je reis.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Ook is het zo dat je bij sommige luchtvaartmaatschappijen niet standaard meer ruimbagage mee mag nemen. Dit zal je dan apart bij moeten boeken en het is verstandig om dit van tevoren te regelen. Het levert je niet alleen veel ergernis op het vliegveld op, als je hier op dat moment pas achter komt; het kost ook nog eens extra veel geld wanneer je je bagage op het vliegveld pas bijboekt!

Tip 3: Valuta wisselen

Ongeacht waar je naar toe vliegt: het is altijd slim om wat geld op zak te hebben in de lokale valuta. Niet overal kun je immers met je bankpas of creditcard terecht en stel dat de ATM’s op het moment dat jij aankomt plots allemaal een storing hebben, dan kun jij gewoon je weg vervolgen zonder in de stress te hoeven schieten.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Geld wisselen kan tegenwoordig online geregeld worden, maar stel dat je in het uiterste geval pas op Schiphol tot de conclusie komt dat je nog moet wisselen, is er ook vrij weinig aan de hand. Het GWK op Schiphol beschikt over een spoedservice waarbij je binnen 30 minuten je bestelling kunt afhalen.

Tip 4: Verdiep je in de weersomstandigheden

Niets is zo veranderlijk als het weer. Zeker in andere delen van de wereld. Ga dan ook goed voorbereid op pad en check de lokale weersomstandigheden. Tijdens een lange vlucht is soepele kleding een aanrader. Je lichaam zwelt namelijk altijd iets op in de lucht en comfortabele kleding is dan een uitkomst. Zorg wel dat je altijd iets warms bij je draagt in je handbagage zodat je bij aankomst in een koudere omgeving dan je verwacht had, altijd beschermd bent tegen de kou.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Houd ook rekening met wat je precies meeneemt. Tijdens een lange reis leg je veel kilometers af. Erg vervelend als je een rugzak moet dragen die uitpuilt van de onnodige kledingstukken. Neem dan ook alleen mee wat je écht nodig hebt.

Tip 5: Verdiep je in de cultuur

Een verre reis maken betekent automatisch dat je in contact komt met een andere cultuur en andere gebruiken. Soms is de cultuurshock enorm. Soms valt het reuze mee. Om te voorkomen dat je letterlijk en figuurlijk in een compleet andere wereld stapt is het goed om je van tevoren wat te verdiepen in de cultuur en de plaatselijke gebruiken. Zo voorkom je tevens mogelijke misverstanden.

Een simpel voorbeeld: het gebaar dat wij Nederlanders maken om aan te geven dat iets oké of is, is in Latijns-Amerika een obsceen gebaar.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Doe je dit in Japan, dan brengt de ober je de rekening en in de Arabische wereld geldt dit teken als het boze oog dat staat voor ellende en tegenspoed.

Goed uitkijken dus wat je qua lichaamstaal uitstraalt, want voor je het weet heb je met een positief bedoeld gebaar een hoop trammelant veroorzaakt!

Als er onverhoopt iets mis gaat tijdens je vlucht

Ondanks alle voorbereidingen die je met behulp van dit artikel hebt getroffen kan het zo zijn dat je problemen ondervindt tijdens je vlucht. Wanneer je vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is bijvoorbeeld.

Het voorbereiden van een reis. 5 praktische tips door Vluchtvergoed.nl

Erg vervelend, maar weet dan dat je in veel gevallen recht hebt op een vergoeding. Bij Vluchvergoed.nl weten we er alles van en helpen we je graag om te krijgen waar je recht op hebt. Binnen een minuut kan je via onze website je vergoeding berekenen en een claim indienen.

Benieuwd hoe dit precies werkt? Je geld terugkrijgen bij een vertraging van je vlucht? Wij helpen u graag met het indienen van een claim. Wij zorgen er voor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!