De voorbereiding van een vlucht

Kijkend vanuit het raam van het vliegtuig neemt u het personeel in de felgekleurde hesjes waar. Ze zijn druk in de weer. Ze rennen en rijden van hot naar her en in gedachten vraagt u zich af waar ze allemaal mee bezig zijn. U wordt opgeschrikt uit uw gedachten door de stem van de piloot die u welkom heet en details over de vlucht, de duur en de weersomstandigheden geeft. De piloot lijkt zeker van zijn zaak. En dat is niet zomaar. Uw vlucht is namelijk tot in de puntjes voorbereid. Misschien heeft u er nooit eerder bij stilgestaan, maar de voorbereiding van een vlucht is misschien nog wel belangrijker dan de daadwerkelijke vlucht zelf. Benieuwd geworden hoe zo’n vluchtvoorbereiding in z’n werk gaat? Lees dan vooral verder!

Nieuwsgierig hoe de voorbereiding van een vlucht werkt? Lees dan snel verder, want in deze blogpst leggen we uit hoe de vluchtvoorbereiding verloopt!

Hoe werkt de voorbereiding van een vlucht?

Laten we voorop stellen dat iedere vlucht anders is. Hoe de voorbereiding van een vlucht werkt ligt helemaal aan het soort vlucht. Zo is er een duidelijk verschil tussen korte- en langeafstandsvluchten. De voorbereiding van een korte afstandsvlucht is logischerwijs minder complex en uitgebreid dan bijvoorbeeld een trans-Atlantische vlucht.

Bij kortere vluchten duurt de voorbereiding ongeveer 60 minuten. Bij een lange afstandsvlucht kan de voorbereidingstijd gemakkelijk oplopen tot anderhalf uur of meer. Niet gek natuurlijk. U wilt er immers niet aan denken dat iemand iets over het hoofd heeft gezien wanneer er niets anders te zien is uit het vliegtuigraam dan water, toch?

Nieuwsgierig hoe de voorbereiding van een vlucht werkt? Lees dan snel verder, want in deze blogpst leggen we uit hoe de vluchtvoorbereiding verloopt!

Door de strikte voorbereidingen, kunnen deze voorbereidingen soms aanleiding zijn voor vertraging. Uw geld terug bij vertraging? Daar kunnen wij van Vluchtvergoed.nl voor zorgen.

Crew Lounge

Bij een langeafstandsvlucht komt de crew samen in de zogenaamde crew lounge. Hier introduceert de gezagvoerder zichzelf en wordt er kennisgemaakt met de overige leden van het team. In sommige gevallen brengt de crew een week met elkaar door op de bestemming. Een goede kennismaking is dan wel handig natuurlijk.

Na de introductie en de kennismaking wordt het vluchtschema doorgenomen. Alle belangrijke details van de vlucht worden behandeld. Vluchtduur, vluchttraject en de weersomstandigheden. Echt alles komt aan bod zodat er niets aan het toeval wordt overgelaten. Wanneer een vlucht de oceaan oversteekt wordt de gehele vlucht zelfs nauwkeurig uitgestippeld op een kaart!

Check in het vliegtuig

Na de voorbereiding van de vlucht in de crew lounge is het tijd om aan boord te gaan van het vliegtuig. Zoals we het kennen uit de films checken de piloot en de co-pilot alle knopjes, schuifjes en overige instrumenten in de cockpit. Er wordt gecheckt of alle systemen werken en ook de buitenkant van het vliegtuig wordt grondig geïnspecteerd.

Nieuwsgierig hoe de voorbereiding van een vlucht werkt? Lees dan snel verder, want in deze blogpst leggen we uit hoe de vluchtvoorbereiding verloopt!

Vervolgens wordt de vluchtinformatie en de route ingeladen in het Flight Management System (FMS). Deze informatie bevat tal van belangrijke zaken zoals de route en de windsnelheid en windrichting.

Gaat het om een korte vlucht? Dan wordt de crew lounge vaak overgeslagen en vindt de kennismaking en de briefing in het vliegtuig zelf plaats waar de piloten en cabin crew worden geïnstrueerd omtrent het vluchtschema en de actuele weersomstandigheden.

Wat is een vluchtplan en waarom is deze belangrijk?

Het document waarin alle belangrijke gegevens omtrent de vlucht staan opgesteld wordt het vluchtplan genoemd. Dit document omvat zaken als het type vliegtuig, het registratienummer, de route die is uitgestippeld, vlieghoogtes en de afstand van de vlucht. De piloten zijn tijdens de vlucht in het bezit van een grote afdruk met gedetailleerde informatie van de vlucht zoals windrichtingen, temperatuur en het brandstofverbruik. Officieel gezien is dit niet hét vluchtplan, maar in de praktijk wordt deze afdruk wél gezien als het vluchtplan.

Wie stelt het vluchtplan eigenlijk op?

Wie denkt dat de piloten het vluchtplan opstellen heeft het mis. Zij werken er weliswaar mee, maar het vluchtplan wordt opgesteld door het operational control center van de luchtvaartmaatschappij. Wel is het zo dat de verantwoordelijkheid van de vlucht in handen is van de piloten, waarbij zij ondersteund worden door de luchtverkeersleiding. Ook zij zijn verantwoordelijk tijdens de vlucht en daarom vindt er altijd intensief contact plaats gedurende de vlucht tussen de piloten en de betreffende luchtverkeersleiding.

Nieuwsgierig hoe de voorbereiding van een vlucht werkt? Lees dan snel verder, want in deze blogpst leggen we uit hoe de vluchtvoorbereiding verloopt!

Save the best for last

De belangrijkste keuze vindt plaats na alle checks en instructies: wie nuttigt welke maaltijd? Dit lijkt absoluut niet de belangrijkste keuze rondom de voorbereiding van een vlucht, maar wat u misschien niet wist is dat de piloot en de co-piloot nooit dezelfde soort maaltijd nuttigen. Stel dat er sprake is van voedselvergiftiging, dan is er tenminste één iemand die u veilig op uw bestemming kan brengen. Wel een fijne gedachte natuurlijk als u met een vliegtuig reist!

 

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!