Vliegen is een dure aangelegenheid. Vooral op intercontinentale vluchten kan er vaak honderden euro’s bespaard worden. Een vlucht naar bijvoorbeeld Bali kan op dezelfde dag maar liefst € 500,- in prijs verschillen! De hoogste tijd dus om vliegen qua prijsstelling een stuk aangenamer te maken en daarom besloten we van Vluchtvergoed.nl deze blog met je te delen met 5 tips voor goedkope vliegtickets!

Hoe komen ticketprijzen eigenlijk tot stand?

Voordat we de 5 tips voor goedkope(re) vliegtickets met je delen is het misschien goed om te beseffen hoe de ticketprijzen tot stand komen. Het lijkt namelijk alsof er geen logica achter zit, maar luchtvaartmaatschappijen berekenen de ticketprijzen natuurlijk niet volgens een random principe.

Ze kijken bijvoorbeeld naar het aantal boekingen in het verleden in dezelfde periode, maar bijvoorbeeld ook naar de relatie tussen vraag- en aanbod. Hoe meer mensen in een bepaalde periode willen vliegen naar een specifieke bestemming, hoe duurder de ticketprijzen.

Ook is de concurrentie een belangrijke factor in het bepalen van de definitieve ticketprijs. Wanneer de concurrentie met een onweerstaanbare aanbieding komt zullen de overige luchtvaartmaatschappijen mee moeten gaan in de prijsstelling.

In de laatste plaats is er ook nog de last-minute factor. Om een toestel helemaal vol te krijgen gaan beschikbare stoelen vaak op het laatste moment nog in de aanbieding. Om die reden kun je vaak op een luchthaven bij de balies van verschillende luchtvaartmaatschappijen en/of reisorganisaties tegen spotgoedkope prijzen naar een exotische bestemming vliegen.

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Lees dan zeker onze blog even met 5 tips voor goedkope vliegtickets voordat je definitief boekt en bespaar flink!

5 tips voor goedkope vliegtickets

Er zijn dus tal van factoren die de prijs van vliegtickets bepalen. Op de meeste van deze factoren heb je helaas zelf geen invloed. Gelukkig kun je met onderstaande 5 tips alsnog flink beknibbelen op de prijs van een vliegticket!

1. De reisperiode

Deze tip is niet voor iedereen weggelegd. Als je namelijk aan de bouwvak of kinderen gebonden bent heeft deze tip weinig waarde. Is dit niet het geval, dan kun je aanzienlijk besparen op je vliegtickets. Door buiten het hoogseizoen en/of schoolvakanties om te reizen kun je in veel gevallen honderden euro’s besparen op je vliegticket. Bovendien zijn de prijzen voor de accommodatie ter plaatse doorgaans ook lager. Je bespaart dus dubbel als je in een gunstige reisperiode op vakantie kunt gaan.

2. Vergelijken

Het internet puilt uit van de aanbieders van vliegtickets en zelf op zoek gaan naar de goedkoopste tickets is vaak onbegonnen werk. Gelukkig zijn er diverse meta-vergelijkingssites die het meeste zoekwerk al voor je hebben gedaan. De belangrijkste vergelijkingssites hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Skyscanner
 • Google flights
 • Momondo
 • Chaser
 • Paperflies

De vergelijkingssites hierboven speuren voortdurend het internet af naar vluchttarieven en bieden je op die manier een goed overzicht van de verschillende ticketprijzen. Het loont daarnaast ook om de tarieven van vliegtickets op grote boekingssites te bekijken zoals:

 • Kayak
 • Ebookers
 • Expedia
 • D-reizen

Op deze manier krijg je een nóg beter beeld van de verschillende ticketprijzen. Als laatste is het verstandig om ook nog op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te kijken. Vaak zijn de prijzen hier lager doordat online reisbureaus natuurlijk ook wat moeten verdienen via de boekingskosten.

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Lees dan zeker onze blog even met 5 tips voor goedkope vliegtickets voordat je definitief boekt en bespaar flink!

3. Flexibiliteit

Ook deze tip is niet voor iedereen even handig (gezinnen met kinderen bijvoorbeeld), maar het kan wederom honderden euro’s schelen als je flexibel bent. Vaak zijn vluchten van een alternatieve luchthaven (Eindhoven, Brussel, Düsseldorf) voordeliger dan wanneer je bijvoorbeeld vanaf Schiphol naar dezelfde bestemming vliegt.

Ook een tussenstop/overstap kan in veel gevallen flink wat geld opleveren. Als je niet per se de directe vlucht hoeft te hebben, kun je op veel websites filteren op vluchten waar je een overstap maakt. Dit betekent enerzijds natuurlijk extra reistijd, maar anderzijds euro’s overhouden in de portemonnee.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan alternatieve luchthavens die in de buurt van je bestemming liggen. Een vlucht naar Florence erg duur? Kies dan voor een vlucht naar Pisa of Bologna en leg de rest van de reis af middels openbaar vervoer of een huurauto. Je houdt immers geld over. Waarom dan niet de luxe van een huurauto permitteren voor jezelf?

Hier op aansluitend zou je ook kunnen kiezen voor een zogenaamde open jaw reis. Dit is luchtvaartjargon voor een heen- en terugreis van en naar verschillende bestemmingen. Stel dat je naar New York vliegt vanaf Schiphol en voor de terugreis vliegt op Zaventum, dan noemt men dat een open jaw. In dat geval boek je twee enkele reizen wat doorgaans flink wat euro’s besparing oplevert. Natuurlijk betekent het wat uitzoekwerk en extra reistijd, maar uiteindelijk loont het wel. Zeker als je het combineert met aanbiedingen bij luchtvaartmaatschappijen.

4. Bijkomende kosten

Vooral via de vergelijkingssites en grote boekingssites kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. De getoonde ticketprijzen vertellen je namelijk niet dat er nog boekingskosten bovenop komen. Het loont daarom om goed naar de bijkomende kosten te kijken en deze te vergelijken met andere aanbieders om zo tot de goedkoopste prijs te komen.

Ook de bagagekosten zijn goed om in de gaten te houden. Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen moet je extra betalen als je bagage mee wilt nemen. Als je van tevoren weet dat je bagage mee gaat nemen (en ook hoeveel precies) kun je dit doorberekenen voor jezelf.

In de laatste plaats is het ook goed om te weten dat sommige boekingssites extra kosten berekenen voor betaling middels creditcard. Hierbij gaat het doorgaans om een paar procent, maar zonde als je beseft dat een betaling via iDEAL vrijwel altijd gratis is. Ook gebeurt het nog steeds dat boekingssites automatisch allerlei extra’s hebben aangevinkt in het bestelproces zoals dure verzekeringen e.d.

Goed opletten in het bestelproces dus!

5. Het perfecte moment om te boeken

Hét perfecte moment om te boeken verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Als je geen specifieke bestemming in gedachten hebt en op de bonnefooi naar Schiphol rijdt, kun je bijvoorbeeld – zoals voorafgaand aan de 5 tips voor goedkope vliegtickets besproken – voor een prikkie op reis.

Over het algemeen raden de experts echter aan om ongeveer 3 à 4 maanden voor vertrek te boeken. Boek je eerder, dan zijn de tickets vaak te duur en gok je op een last-minute kan je bedrogen uitkomen als de prijs enkel maar blijkt te stijgen in plaats van te dalen.

Drie extra tips nog bij het boeken van je vliegticket:

 • Laat je niet gek maken door ‘de schreeuwende letters’ NOG MAAR 3 STOELEN BESCHIKBAAR! op een boekingssite. Dit is een trucje om jou snel te laten beslissen. Zelfs als de beschikbaarheid beperkt is kunnen de ticketprijzen de volgende dag zomaar anders zijn.
 • Boek het liefst op een doordeweekse dag, ergens in de ochtend of middag. In het weekend (en ‘s avonds) zijn veel mensen actief op zoek naar goedkope vliegtickets. Luchtvaartmaatschappijen en boekingssites spelen hier op in door de prijzen op te drijven.
 • Uit onderzoek blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag doorgaans het voordeligst zijn. De zaterdag is meestal het duurst. Goed om rekening mee te houden tijdens het boeken dus!

Vond je dit artikel waardevol om te lezen? Help je vrienden en kennissen aan goedkope(re) vliegtickets door dit blogbericht via onderstaande knoppen met hen te delen!

 

 

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!