“O nee! Laat deze ouder(s) met kind(eren) alsjeblieft niet naast mij gaan zitten.” – Je hoort de mensen bijna denken wanneer je met je kinderen het vliegtuig in stapt. Vliegen met kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als het om een lange intercontinentale vlucht gaat. Om er voor te zorgen dat je (lange) vlucht mét kids soepeler zal verlopen hebben we in dit artikel een aantal tips verzameld voor vliegen met kinderen. Zodat jij en je kind(eren) – en natuurlijk je medepassagiers – een onbezorgde reis tegemoet gaan.

Tips voor een vliegreis met kinderen

In onze blog over het voorbereiden van een reis schreven we het al: een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk zorg je – zeker als je met kinderen op reis gaat – dat alles van tevoren in kannen en kruiken is. Alle benodigde zaken zijn ingepakt, de reisbescheiden zijn misschien wel 1000 x gecheckt en je hebt uitvoerig met je kinderen besproken wat er allemaal gaat gebeuren. Tijd om naar het vliegveld te gaan.

Check-in en security

Je maakt het jezelf veel makkelijker om van tevoren in te checken. Dit kan uiteraard gewoon online zodat je op het vliegveld alleen nog maar je bagage hoeft af te geven. Zo voorkom je onnodig wachten in lange rijen. Iets waar kinderen over het algemeen niet erg goed in zijn.

Tips voor vliegen met kinderen

Zorg dat je alle vloeistoffen netjes in een transparant zakje hebt gedaan en houd alle reisbescheiden goed bij elkaar. Zorg dat er geen losse onderdelen aan de buggy bungelen en zorg ook dat het mandje onder de buggy leeg is. Ook dit scheelt weer tijd en zo voorkom je dat je onverhoopt zaken vergeet of kwijt raakt.

Ook is het goed om met je kinderen op het vliegveld te bespreken wat er allemaal gaande is en wat ze mogelijk te wachten staat. Voor een kind kan het doodeng zijn om alleen door een poortje te lopen waarbij ze misschien zelfs hun schoenen uit moeten trekken. Door hier op een ontspannen manier met je kinderen over te praten bereid je ze voor en zal het veel minder eng zijn, die controles allemaal.

Voor het boarden

Na alle security checks zullen jullie doorgaans nog wel even moeten wachten (bij een vertraging, annulering of overboeking zelfs nog langer. Lees hier verder waar je recht op hebt bij problemen tijdens een vlucht.)

Dit is het ideale moment om de kids even flink uit te putten zodat ze straks rustig zijn in het vliegtuig. Op de meeste vliegvelden is er een ruimte ingericht waar kinderen kunnen spelen, maar bij gebrek aan zo’n ruimte is een potje tikkertje of verstoppertje een ideale manier om de kinderen te laten ontspannen én uit te putten.

Tips voor vliegen met kinderen

Ook is het verstandig om hele kleine kinderen op dit moment te verschonen. Mocht je kind pas net zindelijk zijn is het misschien een goed idee om hem of haar toch een luier om te doen. Stel dat er sprake is van turbulentie tijdens de vlucht en je dus niet op kunt staan, is de luier de ideale back-up.

Boarden

Doorgaans kun je met kinderen als één van de eersten aan boord van het vliegtuig, maar mocht je samen met je partner en de kinderen reizen kan het ook een goed idee zijn om op te splitsen. De ene ouder blijft bij de kinderen en de andere gaat alvast aan boord om de handbagage op te bergen en de stoelen gereed te maken. Zo kun je direct doorlopen met je kinderen en plaats nemen zonder dat je eerst nog alles op orde moet maken terwijl de kids ongeduldig in het gangpad staan te springen.

Tips voor vliegen met kinderen

De Take-Off

Iedereen die wel eens gevlogen heeft weet dat bij het opstijgen de druk op de oren behoorlijk vervelend kan zijn. Laat staan hoe dat dan voor kinderen is. Baby’s en peuters kunnen zelf de oren nog niet vrij maken tijdens het opstijgen en het landen. Een flesje melk of een speen biedt dan uitkomst. Melk zorgt natuurlijk ook tegelijkertijd voor een troostend effect waardoor de kans bestaat dat ze na het opstijgen direct in slaap vallen. Voor oudere kinderen werkt het ouderwetse kauwgompje vaak net zo goed als bij volwassenen.

10 extra snelle tips voor een vliegreis met kinderen

Hieronder volgen nog 10 extra snelle tips die er voor zorgen dat jij en je kinderen ontspannen een vliegreis maken.

  1. Bij een hele lange reis (Australië, Singapore, etc.) is het slim om niet in 1 keer te vliegen. Boek halverwege een overnachting zodat je de volgende dag uitgerust verder kunt vliegen naar de uiteindelijke bestemming.
  2. Volg zoveel mogelijk het ‘normale’ slaapritueel. Heeft je kind een knuffel waar hij of zij mee slaapt of een lievelingspyjama? Dan laat je die natuurlijk niet thuis tijdens een (lange) vliegreis!
  3. Neem naast gewone paracetamol ook kinderparacetamol mee. Dit kan helpen bij eventuele oorpijn.
  4. Beloon je kinderen tijdens de vlucht met een presentje. Gewoon iets kleins zoals een sticker of een kleurboek.
  5. Als er voldoende ruimte beschikbaar is kun je een ‘bedje’ op de grond maken voor je kindje.
  6. Zet leuke kinderfilms en apps op je mobiel of tablet zodat ze zich daarmee kunnen vermaken tijdens de vlucht.
  7. Als je een fotocamera meeneemt met verwisselbare SD kaart, neem dan een SD kaartje mee met herkenbare foto’s. Van een dagje dierentuin bijvoorbeeld of die keer dat jullie gingen kamperen. Herkenning zorgt immers voor een gevoel van veiligheid waardoor je kindje weer kan kalmeren.
  8. Vaak willen kinderen niet meer zitten nadat ze even gelopen hebben. Probeer dan ook zoveel mogelijk te blijven zitten wanneer er eten of drinken wordt uitgeserveerd.
  9. Wees zelf zuinig met voeding en snacks en probeer zoveel mogelijk een ritme aan te houden. Van teveel tussendoortjes kunnen kinderen misselijk worden tijdens de vlucht.
  10. Jij bent het voorbeeld voor je kind. Ben jij lekker ontspannen, dan is je kind dit vaak ook. Ben jij 1 grote stressbom voor en tijdens de vlucht? Dan weet je haast zeker dat je kind dit voelt en dit over zal nemen van je.

We hopen met dit artikel waardevolle tips te kunnen hebben bieden voor een vliegreis met kinderen. Een goede voorbereiding is het halve werk en wanneer je zelf lekker ontspannen begint aan de reis zal dit z’n weerslag hebben op je kinderen.

Tips voor vliegen met kinderen

Toch kunnen er onverhoopt problemen ontstaan voorafgaand aan de vlucht. Bijvoorbeeld wanneer de vlucht vertraagd, overboekt of geannuleerd is. Erg vervelend. Zeker wanneer je met kinderen reist. Schiet niet in de stress wanneer dit gebeurt, maar ontdek op deze pagina hoe je je geld terug kunt krijgen wanneer een vlucht vertraagd, overboekt of geannuleerd is.

 

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!