Vliegen met (zeer) jonge kinderen gebeurt steeds vaker. Ook naar verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Australië of Azië. Alhoewel dit natuurlijk uitstekend is voor de ontwikkeling van een kind en je er als gezin een mooie ervaring aan over houdt, zijn er ook risico’s. Kinderen hebben immers nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem en lopen daardoor extra gezondheidsrisico’s. Vluchtvergoed.nl behandelt in deze blog de belangrijkste punten waar je op moet letten om veilig op reis te kunnen met de kinderen.

Reizen met (kleine) kinderen

We schreven al eerder een blog met tips over vliegen met kleine kinderen. We hadden het in deze blog voornamelijk over de reis zo aangenaam mogelijk maken voor jezelf, de kinderen en de medepassagiers. Zo vertelden we dat een goede voorbereiding vaak het halve werk is en gaven we 10 kant-en-klare tips die je direct kunt toepassen bij een vliegreis met (kleine) kinderen.

Op reis met kinderen blog door Vluchtvergoed

In deze blog gaat het om de veiligheidsrisico’s die reizen met kinderen met zich meebrengen. Wanneer je in de zomervakantie naar het zuiden van Frankrijk trekt of de bekende costa’s in Spanje, zijn de gezondheidsrisico’s niet heel groot. We hebben te maken met dezelfde soort ziektes en je kinderen zijn (als het goed is tenminste) ingeënt tegen de bekende westerse ziektes.

Hoe anders is dit wanneer je naar een verre (exotische) bestemming afreist zoals landen in Azië of misschien zelfs wel het continent Afrika? Daar liggen ziektes op de loer waar we in Nederland nog nooit van gehoord hebben. Als volwassene is het belangrijk om je voldoende in te dekken tegen deze risico’s, maar wanneer je met je kinderen op reis gaat zal je extra zorgvuldig moeten zijn.

Ogen in je achterhoofd moet je hebben

Kinderen zijn niet alleen vatbaarder vanwege het onontwikkelde immuunsysteem, ze komen ook nog eens veel eenvoudiger in contact met potentiële dreigingen. Ze spelen bijvoorbeeld maar wat graag met andere kinderen of die zwerfhond die op ze af komt lopen moet toch echt even geknuffeld worden. Als volwassene denk je er misschien wel 10 keer bij na voordat je zo’n hond aait, maar voor kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Voor je er erg in hebt rent zoon- of dochterlief op het beestje af, het beestje schrikt en bijt letterlijk van zich af en het kwaad is geschied.

Op reis met kinderen blog door Vluchtvergoed

Een hondenbeet in Nederland is over het algemeen vervelend, maar niet direct schadelijk vanwege de inentingen die iedere hond jaarlijks krijgt. Bij een zwerfhond in het buitenland kan je kind door een beet zomaar hondsdolheid oplopen. Je zal dus absoluut ogen in je achterhoofd moeten hebben wanneer je met je kinderen op reis gaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals altijd is het beter om situaties te voorkomen, dan ze achteraf op te moeten lossen. Het verkrijgen van alle benodigde vaccinaties is daarbij een logische eerste stap. Laat je altijd door de huisarts informeren welke vaccinaties benodigd zijn voor de bestemming waar je naar toe reist voordat je met je kinderen op het vliegtuig stapt. Zo voorkom je problemen in het land waar je naartoe reist, want in sommige gevallen kom je het land niet eens in als je niet over de juiste vaccinaties beschikt.

Op reis met kinderen blog door Vluchtvergoed

Ook op reis zelf is het goed om potentiële dreigingen uit de weg te gaan, al kun je natuurlijk niet iedere situatie voorkomen. Dreigingen zijn namelijk niet altijd direct in het zicht. Denk aan een schep-ijsje wat uitpuilt van de bacteriën en zodoende maag-darmklachten kan veroorzaken of een insectenbeet die uitmondt in een wondinfectie. Zelfs pootje baden in stilstaand zoet water kan voor problemen zorgen, want de zoetwaterparasiet waart hier rond. Het is gebeurd voor je er erg in hebt en kunt het dus niet altijd voorkomen.

Wel kun je het zekere voor het onzekere nemen en in het geval van het ijsje kiezen voor een voorverpakt ijsje. Zo verklein je de risico’s op een mogelijke besmetting. Ditzelfde geldt ook voor de infectie van de zoetwaterparasiet. Door enkel in stromend water of een zwembad met chloor te vertoeven minimaliseer je de kans op een infectie.

Op reis met kinderen blog door Vluchtvergoed

5 praktische tips

Alhoewel je dus niet altijd elke situatie kunt voorkomen, kun je je wel voorbereiden op mogelijke probleemsituaties. Hieronder volgen 5 praktische tips die je kunt gebruiken om veilig te reizen met je kinderen.

  1. Hygiëne is erg belangrijk voor het welzijn van je kind(eren). Laat ze dus voor het eten en na elk toiletbezoek grondig de handen wassen. Draag een flesje handenalcohol bij je voor het geval er geen stromend water beschikbaar is.
  2. Bescherming tegen de zon is essentieel. Volwassenen denken hier doorgaans wel goed over na, maar kinderen uiteraard niet. Misschien kom je als ouder over als een zeur als ze zich weer moeten melden om ingesmeerd te worden, maar liever dat dan aan het einde van een dagje strand het vel zo van je kind af kunnen plukken natuurlijk!
  3. Fietsen in het buitenland kan erg leuk zijn, maar houd er rekening mee dat zwerfhonden de fietsende benen reuze interessant kunnen vinden. Een beet gebeurt in een oogwenk. Het is dus belangrijk dat je daar alert op bent.
  4. Neem diarreeremmers en paracetamol mee. Niet alleen de voeding kan voor problemen zorgen op reis. Je kind komt in een andere omgeving, een ander klimaat en/of een andere tijdzone. Dit kan stress met zich mee brengen en daarmee uiteraard lichamelijke ongemakken. Het is dan fijn als je je kind een paracetamol kan geven of een diarreeremmer wanneer dit nodig is.
  5. Neem snoepgoed en afleiding mee in het vliegtuig. Lichamelijke ongemakken bij je kind hoeven namelijk niet pas in het land waar je naartoe reist te ontstaan. Ook tijdens de vliegreis kunnen kinderen last krijgen van lichamelijke ongemakken. Denk bijvoorbeeld maar aan de pijn in de oren tijdens het opstijgen of het landen. Door je kind op wat snoep te laten kauwen verminder je de pijn in de oren. De afleiding in de vorm van speelgoed, een spelletje of eventueel een tablet zorgt er voor dat je kind(eren) tijdens de vliegreis bezig zijn en dus minder ongemakken ervaren gedurende de vlucht. Fijn voor je kind, maar ook voor jezelf en de medepassagiers natuurlijk!

 

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!