Vliegtuigeten. Het is fijn dat het er is, maar er zijn maar weinig mensen die het écht lekker vinden. In deze blog van Vluchtvergoed.nl duiken wij in de wondere wereld van het eten op grote hoogte! Hoe kan het dat het nooit zo lekker is als thuis of in een echt restaurant? En bij welke vliegtuigmaatschappijen krijg je de beste maaltijden? Wij zochten het voor je uit!

Eten in het vliegtuig

Je smaak, – en geurperceptie veranderen zodra je het vliegtuig instapt en de lucht ingaat. Aan boord van het vliegtuig, op zo’n 10 kilometer hoogte, smaakt niets hetzelfde. Of het nou een kom soep is of een glas rode wijn. Is hier een verklaring voor?

Bereiding van vliegtuigmaaltijden

De mindere kwaliteit van het vliegtuigeten komt niet alleen doordat het in de lucht geserveerd wordt. Het merendeel van het eten is simpelweg niet van hoge kwaliteit. Maaltijden worden enkele dagen van tevoren bereid en ingevroren. Het eten moet zo snel mogelijk – tot 20 graden onder nul – worden ingevrren, zodat het enkele dagen bewaard kan worden. En niet al het eten kan zomaar in de vriezer. Hierdoor zijn de opties qua eten in de lucht beperkt: vis met graten of vlees met botjes zijn bijvoorbeeld uitgesloten. De maaltijden worden bevroren bij de vliegmaatschappijen afgeleverd en dan hoeft het alleen nog worden opgewarmd.

Een glas rode wijn of een bord pasta... waarom smaakt het zo anders in het vliegtuig? Wij van Vluchtvergoed.nl zochten het voor je uit. Lees hier verder!

Onderzoek naar eten in het vliegtuig

Wanneer we het vliegtuig instappen neemt ons reukvermogen af en dit heeft een grote invloed op onze perceptie van smaak.  Op 10 kilometer hoogte zouden onze smaakpapillen anders functioneren, aldus dhr. Brown (directeur van In-Flight Dining & Retail) bij American Airlines. Daarbij proeven we bepaalde subtiele zoute en zoete smaken hoog in de lucht minder goed. Zuur, pittig en bitter blijven daarentegen wel overeind.
Samengevat kunnen er drie verbanden gelegd worden met het veranderen van smaak in het vliegtuig:

  1. De lage luchtdruk:
    Door lage luchtdruk in het vliegtuig, daalt ons algehele smaakvermogen met zo’n 30 procent!
  2. Lage vochtigheidsgraad:
    De lucht in een vliegtuig is ontzettend droog. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken zodat je niet uitdroogt. Maar is het je opgevallen dat je ook minder gaat ruiken? Let er maar eens op. Het is namelijk zo dat door de lage vochtigheidsgraad, je reukvermogen drastisch omlaag gaat. Misschien ook niet heel erg, met zo veel mensen op elkaar gepropt.
  3. Achtergrondgeluiden:
    Brullende motoren, weerstand van het vliegtuig en kletsende medepassagiers hebben ook een effect op de smaak van het eten. Het schijnt zo te zijn dat het vliegtuigeten minder goed smaakt als er veel achtergrondgeluiden zijn. Dit heeft met name invloed op de zoete en zoute smaken; exact dezelfde smaken die door de hoogte worden aangetast. Misschien oordopjes indoen tijdens het eten?

Beste vliegtuigmaaltijden top 3

Ondanks dat veel vliegtuigeten niet heel smakelijk is, zijn er toch maatschappijen waarbij je je vingers af kunt likken! Wij van Vluchtvergoed.nl hebben een top 3 samengesteld van maatschappijen waarbij je het beste kunt eten!

Een glas rode wijn of een bord pasta... waarom smaakt het zo anders in het vliegtuig? Wij van Vluchtvergoed.nl zochten het voor je uit. Lees hier verder!

3. Qatar Airways

Bij deze maatschappij krijgen eersteklaspassagiers een uitgebreide keuze uit maar liefst 10 gangen! Denk daarbij aan kaviaar, kreeft, luxe kaasplankjes en huisgemaakte bonbons! Voor het ontbijt serveert Qatar Airways een traditioneel en smakelijk Midden-Oosters ontbijtplateau. Verse humus, fetakaas, olijven, gekruid brood en soep. Als wij aan een vliegtuigontbijt denken, komt het kleffige zoete broodje al snel naar voren. Qatar Airways doet het een stuk beter!

2. Singapore Airlines

Singapore Airlines werkt met wereldberoemde chefs die de vliegtuigmenu’s samenstellen. En dat is te merken! Het eten bij Singapore Airlines is verfijnd, super vers en ontzettend lekker. Sashimi, een mals stuk biefstuk of aziatische dim-sum.

Een glas rode wijn of een bord pasta... waarom smaakt het zo anders in het vliegtuig? Wij van Vluchtvergoed.nl zochten het voor je uit. Lees hier verder!

1.Emirates Airlines

Een glas Dom Pérignon champagne inclusief luxe Iraanse kaviaar bij ontvangst. Het hoofdgerecht kan uit wilde eendenborst bestaan en een heerlijk bord vers fruit als nagerecht. De absolute top vind je bij Emirates!

Een glas rode wijn of een bord pasta... waarom smaakt het zo anders in het vliegtuig? Wij van Vluchtvergoed.nl zochten het voor je uit. Lees hier verder!

Het kan dus wél!

Ondanks dat het bewezen is dat je smaak verandert zodra je in het vliegtuig stapt, zijn wij enthousiast dat er tegenwoordig sterrenchefs worden ingezet om wel écht lekker vliegtuigeten te koken. En dat is mogelijk! Het eten bij Qatar Airways, Singapore Airlines en Emirates Airlines zijn stuk voor stuk culinaire hoogstandjes, wat het vliegen toch een stuk aangenamer maakt. Als bovenstaande maatschappijen dan ook geen last hebben van vertraging, maakt het het vliegen echt een feestje!

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!