Wanneer je op het vliegtuig stapt geef je de volledige controle uit handen. Het is maar aan de piloten, het vliegtuig of – zoals je wilt – het lot of je aankomt op je bestemming. 100% garantie heb je nooit, maar het is wel fijn als luchtvaartmaatschappijen in ieder geval aan de (Europese) regelgeving voldoen. Om die reden houdt de EU een Europese lijst bij met vliegverboden. In de volksmond ook wel de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen genoemd. Deze lijst levert een bijdrage aan de internationale luchtvaartveiligheid en wordt iedere 3 maanden geüpdate. Indien nodig wordt de lijst zelfs tussentijds nog bijgesteld. Ga je binnenkort op reis? Check dan in onderstaand artikel zeker nog even of jouw luchtvaartmaatschappij voorkomt op de zwarte lijst!

Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen?

Is dat echt nodig, zo’n zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen? Elke luchtvaartmaatschappij draagt toch zorg voor haar personeel en haar reizigers?

Je zou het wellicht denken, maar met 181 luchtvaartmaatschappijen op de meest recente zwarte lijst (16-05-2017) blijkt dat niet alle maatschappijen het zo nauw nemen rondom de luchtvaartveiligheid.

Benieuwd naar de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen in 2017? Lees snel verder op ons blog en ontdek welke maatschappijen er op de zwarte lijst staan!

Hoe komen al die 181 luchtvaartmaatschappijen dan op de lijst terecht?

De EU stelt dat reizen met het vliegtuig zo veilig mogelijk moet zijn. Niet meer dan normaal natuurlijk. In onze artikelen over de meest stipte airlines en redenen voor een vertraagde vlucht kon je al lezen dat vluchtvertragingen regelmatig voorkomen vanwege technische mankementen. Er is iets mis met het toestel en dat zal verholpen moeten worden voordat het vliegtuig weer de lucht in mag. Door de strenge inspecties binnen de EU komen dit soort problemen al vrij snel aan het licht.

Regelmatige inspecties dragen dus bij aan de veiligheid in de lucht. Landen en/of luchtvaartmaatschappijen die hun vloot niet goed controleren en inspecteren of met sterk verouderde vliegtuigen vliegen, komen daardoor automatisch op de zwarte lijst terecht. Zij voldoen niet aan de Europese richtlijnen en daar zijn logischerwijs consequenties aan verbonden.

Wat zijn de gevolgen als je op de zwarte lijst komt?

Wanneer een luchtvaartmaatschappij op de zwarte lijst van de EU terecht komt zijn er 2 opties mogelijk:

  • Er geldt een algeheel vliegverbod boven het gehele Europese luchtruim. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dus niet meer vliegen op Europese bestemmingen.
  • Er geldt een beperking voor de luchtvaartmaatschappij. Een luchtvaartmaatschappij mag dan bijvoorbeeld alleen met bepaalde vliegtuigen uit hun vloot vliegen op Europese bestemmingen

Op de huidige zwarte lijst valt bijvoorbeeld te zien dat TAAG Angola Airlines alleen met hun Boeing B737-700, Boeing B777-200, Boeing B777-300 en de Boeing B777-300ER het Europese luchtruim mag betreden. Alle andere vliegtuigen uit de vloot van TAAG Angola Airlines zijn niet welkom in Europa.

Benieuwd naar de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen in 2017? Lees snel verder op ons blog en ontdek welke maatschappijen er op de zwarte lijst staan!

De zwarte lijst zegt niet alles

Alhoewel de lijst iedere 3 maanden een aanpassing krijgt, zegt de lijst absoluut niet alles. Het is tenslotte onmogelijk om alle vliegtuigen die binnen het Europese luchtruim opstijgen en landen aan intensieve inspecties te onderwerpen. Er worden steekproeven gehouden, maar een steekproef blijft altijd slechts een momentopname.

Ook is het voor de EU niet mogelijk om luchtvaartmaatschappijen die een vliegverbod boven het Europese luchtruim hebben op Europese bodem te controleren natuurlijk. Deze maatschappijen worden weliswaar gekeurd, maar niet zo vaak en zo grondig als nodig is. Het kan dus zomaar zijn dat de luchtvaartmaatschappij sterke maatregelen heeft getroffen, maar nog niet herkeurd is door de EU en zodoende nog steeds onderdeel vormt van de zwarte lijst.

Tevens kan het zijn dat een luchtvaartmaatschappij niet op de Europese zwarte lijst voorkomt omdat ze voor vliegreizen naar Europa hun beste vliegtuigen gebruiken. Vlieg je vanuit een ander continent met dezelfde maatschappij (en denk je dat de luchtvaartmaatschappij safe is omdat hij niet op de lijst voorkomt), kan het zomaar gebeuren dat je in een verouderd vliegtuig terecht komt die de EU direct op de lijst zou hebben gezet.

De zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen zegt dus zeker niet alles en dient meer als leidraad, dan als absoluut naslagwerk dat je verzekerd van een 100% veilige reis.

Waar vind ik de zwarte luchtvaartmaatschappijen lijst?

De officiële Europese lijst met vliegverboden van luchtvaartmaatschappijen vind je op de website van de EU. Zoals gezegd wordt deze lijst iedere 3 maanden aangepast en soms zelfs tussentijds nog. Het loont dus om altijd even te checken voor je je vliegtickets boekt of de luchtvaartmaatschappij niet toevallig is opgenomen op de zwarte lijst. Alhoewel het dus niet alles zegt, vliegt het waarschijnlijk toch een stukje prettiger.

Vlieg je vanaf een Europees vliegveld? Dan weet je sowieso zeker dat je met een ‘veilig’ vliegtuig op pad gaat. Ongelukken kunnen helaas altijd gebeuren, maar je loopt in ieder geval minder risico om in een technisch onwaardig vliegtuig te stappen.

Ga je buiten Europa met het vliegtuig op reis? Dan raden we aan om de lijst wél van tevoren te checken. Zoals eerder in dit artikel beschreven willen luchtvaartmaatschappijen nog wel eens hun beste vliegtuigen inzetten voor reizen naar Europa, maar gebruiken ze voor andere bestemmingen vliegende doodskisten. Ook hier heb je natuurlijk nooit geen garanties, maar zoals we in een eerder artikel al schreven: een goede voorbereiding is het halve werk!

Let op: Wij behandelen tijdelijk GEEN claims!